Διδακτική Επίσκεψη Δομικών 13ου εσπ ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης στην Έκθεση «ArXellence 2»

Η Έκθεση «ArXellence 2» αφορά στις συμμετοχές του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού ιδεών με τον θέμα τον «Επανακαθορισμό της Δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης μέσα από ένα νέο Επιχειρηματικό Κέντρο». Οι προτάσεις έπρεπε να συμβαδίζουν με τις αρχές της βιώσιμης δόμησης και της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Υπήρξαν 1.464 συμμετοχές από 90 χώρες. Στην έκθεση εκτίθενται πολλές από τις 173 μελέτες που υποβλήθηκαν. Ο διαγωνισμός και η Έκθεση διοργανώθηκαν από διεθνή επιτροπή υπό την εποπτεία της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) με χορηγία ιδιωτικής εταιρείας.
Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, οι μαθητές/τριες των τμημάτων Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του 13ου εσπ. ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης με τους καθηγητές τους πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στον χώρο της έκθεσης. Η υπεύθυνη μας παρουσίασε τα βραβεία και τους επαίνους. Μελετήσαμε και τα posters των υπολοίπων συμμετοχών που περιείχαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες. Από την δημιουργία ενός τεράστιου κυκλικού πύργου (με «αναφορά» στον Λ. Πύργο), ενός ουρανοξύστη με συγκολλημένα σκαριά αποσυρμένων καραβιών, την εκσκαφή του χώρου ώστε να δημιουργηθεί λιμάνι με τα κτήρια από πάνω, τη δημιουργία υπόσκαφων «ουρανοξυστών» 40 ορόφων μέσα στο έδαφος, κλπ. Εστιάσαμε και στις διαφορετικές τεχνικές παρουσίασης των σχεδίων και των προτάσεων.
Στη συνέχεια «εισβάλλαμε» στο κτήριο των παλιών δημοτικών Σφαγείων «LaBattoir» όπου στεγάζονται σήμερα τα γραφεία της Cisco. Μας εντυπωσίασε τόσο η αρχιτεκτονική και η κατασκευαστική δομή του κτηρίου με τα μεταλλικά ζευκτά, όσο και η αντισυμβατική διαμόρφωση των γραφείων της Cisco με «γωνιές» και «καθιστικά». Στο τέλος καταλήξαμε να κάνουμε μάθημα επίλυσης του στατικού φορέα της στέγης σε ένα πίνακα που βρισκόταν κοντά στην είσοδο !!
Στην έξοδο, το κτήριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (παλαιό κτήριο κρεοσκοπικού ελέγχου των σφαγείων) αντιστάθηκε αποτελεσματικά στην …«έφοδό» μας κι έτσι περιοριστήκαμε να θαυμάσουμε τον εσωτερικό χώρο και τις κατασκευαστικές του λεπτομέρειες από τις περιμετρικές τζαμαρίες.
ΔΕΝ μας συνέλαβε η σεκιούριτι, ΔΕΝ φώναξαν αστυνομία…
Βράδιασε και ΔΕΝ θέλαμε να φύγουμε !!!
Από τα ωραιότερα μαθήματα. Θα το ξανακάνουμε σύντομα !!

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Την Κυριακή 1 Δεκέμβρη τελειόφοιτοι της ειδικότητας Οχημάτων μαζί με τον Διευθυντή του σχολείου, εκδράμαν για πεζοπορία στο Λιβάδι Θεσσαλονίκης με ξεναγό τον έμπειρο ορειβάτη κο Μπουλιώνη Κλεάνθη της Ορειβατικής Αναρριχητικής Λέσχης Θεσσαλονίκης. Ήταν η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα ορειβατικής πεζοπορίας 7 χιλιομέτρων του σχολείου μας από το πανέμορφο Λιβάδι στην κορυφή “Σταυρός” στα ερείπια του καλογερικού Αη-Λια σε υψόμετρο 960 μέτρα.
Ο κος Μπουλιώνης προσφέρθηκε να ξεναγήσει τους μαθητές και τον Διευθυντή του σχολείου, στις ομορφιές τις περιοχής που όπως αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες ήταν μοναδικές. Στο διάστημα της πεζοπορίας αναφέρθηκε σε πολιτιστικά, ιστορικά και άλλα γεγονότα που συνοδεύουν την όμορφη αυτή δασική και ορεινή περιοχή εξάπτοντας το ενδιαφέρον όλων. Επίσης, δεσμεύθηκε να πραγματοποιήσει για το σχολείο μας και άλλες ορειβατικές εξορμήσεις (Σέιχ-Σου, Χορτιάτης, Όλυμπος κλπ.) οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα με ανοιχτή πρόσκληση για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές. 

Ημέρα Αθλητισμού 2019

Σχολιάζει ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, για 
την εμπειρία του την Παρασκευή 27 Οκτώβρη 2019, ημέρα σχολικού 
αθλητισμού στο 13ο και 5ο Εσπερινά ΕΠΑΛ:
“6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού και ήταν συναρπαστικά στο 5ο και 13ο Εσπερινό ΕΠΑΛ. Παίξαμε, συζητήσαμε, μάθαμε και κάναμε φίλους. 
Είναι πάντα τρομερό το συναίσθημα που σε κατακλύζει βλέποντας την 
σπίθα στα μάτια κάποιου ή κάποιας μόλις πιάσει τη ρακέτα. Η κλασσική 
-στα όρια της συνωμοτικής- κουβέντα 《ξέρω να παίζω… παίζω και με 
φάλτσα》 δείχνει το μεγαλείο του αθλήματος. Δε χρειάζεται να κάνεις 
πρωταθλητισμό για να αισθάνεσαι περήφανος που παίζεις πινγκ πονγκ. 
Ακόμα και μόνο με τα βασικά του μπορεί να σε μαγνητίσει. Πόσο μάλλον 
όταν μάθει και κάτι παραπάνω… Όταν δει ότι δεν υπάρχει μαθησιακό 
“ταβάνι”… μαγεύεται. Ο αθλητισμός δε διαχωρίζει, δε διακρίνει έθνη 
φύλα και ηλικίες. Ο αθλητισμός ενώνει. Πάντα αυτό έκανε και αυτό θα 
κάνει. Ούτε εγώ ούτε κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αλλάξει αυτό. 
Νέοι φίλοι και φίλες από Θεσσαλονίκη, από το Πακιστάν και από το 
Αφγανιστάν, μικροί και μεγάλοι, άνθρωποι που από ευγένεια και επειδή 
πίστευαν ότι δε γνωρίζουν να παίξουν πινγκ πονγκ, ντρεπόντουσαν να 
πλησιάσουν. Δεν ήξεραν όμως ότι για να είσαι σωστός αθλητής πρέπει 
πρώτα να είσαι σωστός άνθρωπος. Δεν ήξεραν ότι ήταν ήδη… καλοί 
αθλητές. Τελικά ένα τραπέζι δυο ρακέτες κ ένα μπαλάκι μπορεί να κάνει 
2 ανθρώπους να πουν πολλά περισσότερα από όσα θα έλεγαν σε έναν καφέ.”

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων αθλητικών σωματείων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27/9/19 η ημέρα αθλητισμού. Οι μαθητές και καθηγητές των δύο εσπερινών σχολείων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να λάβουν μέρος σε διάφορα αθλήματα όπως ξιφασκία, τοξοβολία, επιτραπέζια αντισφαίριση, κ.ά.