ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ (ΛΕΜΕΣΌ ΚΥΠΡΟΥ)

Το σχολείο μας θα υλοποιήσει για το σχ. Έτος
2022-23 το πρόγραμμα ERASMUS+ με θέμα:
«ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ» στην Λεμεσό της
Κύπρου.
Οι αιτήσεις συμμετοχής των μαθητών είναι
μέχρι την Παρασκευή στις 20/1/2023

Δελτίο Τύπου Erasmus 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ
«Eco mobility – Electric and hybrid vehicle technology»

Στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, μία ομάδα από 14 μαθητές (Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι της Β’ και Γ’ τάξης) και τέσσερις εκπαιδευτικοί συνοδοί από το 13ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης ταξίδεψαν στο Άαχεν της Γερμανίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+-Δράση ΚΑ1. Εκεί ακολούθησαν ένα δεκαπενθήμερο πρόγραμμα επισκεπτόμενοι συνεργαζόμενες εταιρίες και παρακολούθησαν από κοντά εργαζόμενους να εκτελούν εργασίες στον τομέα της ειδικότητάς τους (δράση job shadowing).

Επίσης επισκέφτηκαν και ένα από τα επιμελητήρια της περιοχής όπου ξεναγήθηκαν και είδαν από κοντά μαθητευόμενους στον χώρο της εκπαίδευσής τους, τις ασκήσεις που έπρεπε να διεκπεραιώσουν για την αποφοίτησή τους και συνομίλησαν μαζί τους ανταλλάσσοντας απόψεις για το εκπαιδευτικό σύστημα  της κάθε χώρας.
Έτσι, είχαν την ευκαιρία να δουν σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον ποιες υποχρεώσεις και καθήκοντα σχετίζονται με το μελλοντικό τους επάγγελμα, απέκτησαν περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την εργασία τους και είδαν στην πράξη τις νέες τάσεις και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα τους.
Ταυτόχρονα, συμμετείχαν σε δραστηριότητες πολιτισμικής φύσης, που περιλάμβαναν ξενάγηση και σεμινάριο για την ιστορία και την κουλτούρα της Γερμανίας αλλά και του Άαχεν.

Σημαντική επίδραση υπήρξε: α) στην ανάπτυξη των γλωσσικών τους ικανοτήτων, β) στην καλλιέργεια της πολιτιστικής τους κουλτούρας, γ) στην εξερεύνηση νέων πολιτισμών και εμπειριών δ) στην ενίσχυσης της αίσθησης του Ευρωπαίου πολίτη, ε) στην έρευνα για πιθανή φοίτηση  στο Άαχεν στ)  απόκτηση εμπειρίας σε μία χώρα που δύναται να αποτελεί μελλοντικό επαγγελματικό προορισμό.

Η εκπαιδευτική ομάδα ERASMUS

Καλιακούδα Σταματία Τεχνολόγος Οχημάτων
Μωυσιάδου Γεωργία Τεχνολόγος Οχημάτων
Φλώρος Ιωάννης Τεχνολόγος Οχημάτων
Νίγδελης Μελέτιος Ηλεκτρονικός

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑ1 22/VET ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Erasmus+ 2021

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την έγκριση του φετινού σχεδίου κινητικότητας Erasmus+ 2021 με τίτλο “Οικολογική Μετακίνηση – Τεχνολογία Ηλεκτρικών και Υβριδικών Οχημάτων.” με κωδικό αριθμό 2021-1-EL01-KA122-VET-

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στην πόλη του Aachen της Γερμανίας το Μάρτιο του 2021 με την συμμετοχή 14 μαθητών/ριων των τομέων Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας.
Συντονίστρια του προγράμματος είναι η Υποδιευθύντρια κα Καλιακούδα Σταματία.
Στην παιδαγωγική ομάδα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί:
Μωυσιάδου Γεωργία ΠΕ 82
Πλιάκης Αθανάσιος ΠΕ 81
Αρβανιτίδης Απόστολος ΠΕ 82
Ντουμανάκης Ευστράτιος ΠΕ 82

Δελτίο Τύπου Erasmus 2020

Το 13ο  Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών, στη Λεμεσό της Κύπρου από 15/02/2020  έως και 01/03/2020, στo πλαίσιο εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Δράση ΚΑ1, Μαθησιακή Κινητικότητα Εκπαιδευόμενων και Προσωπικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με τίτλο: «Σύγχρονες Τεχνολογίες Αυτοκίνησης»  και κωδικό: 2019-1-EL01-ΚΑ102-062180.

Οι συμμετέχοντες μαθητές κατά τη διάρκεια της δεκατετραήμερης παραμονής τους στη Λεμεσό, εργάστηκαν σε επιχειρήσεις του κλάδου επισκευής και συντήρησης Οχημάτων ενώ ταυτόχρονα παρακολούθησαν Τεχνικά Σεμινάρια στην σχολή S.o.A.E. -School of Automotive Engineering (Limassol)με θέματα «Εφαρμογή Βασικής Διαγνωστικής Διαδικασίας στα Οχήματα (Basic Diagnosis)», «Προχωρημένη Διαγνωστική Διαδικασία στα Οχήματα (Advance Diagnosis)», «Εισαγωγή στα Ηλεκτρικά και Υβριδικά Οχήματα». Ο οργανισμός υποδοχής RATIO Ltd. Της Λεμεσού πραγματοποίησε για λογαριασμό των μαθητών και συνοδών και Πολιτιστικό Σεμινάριο στην Κυπριακή διάλεκτο και Ιστορία καθώς και στον πολιτισμό της Κύπρου. Επίσης, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν μέρη και τόπους ιστορικού, αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος πλουτίζοντας τις γνώσεις τους και αναπτύσσοντας τις ιδιαίτερες εκείνες σχέσεις που διατηρούμε με τον λαό της Κύπρου.

Μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Erasmus, οι εκπαιδευόμενοι απέκτησαν εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις, ανέπτυξαν εργασιακή εμπειρία εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις συντήρησης αυτοκινήτων της Λεμεσού μέσα σε ένα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν και επιχειρηματικές δεξιότητες. Λόγω των ειδικών εργασιακών συνθηκών οι εκπαιδευόμενοι έκανα χρήση και άσκηση της αγγλικής γλώσσας στο νέο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον. Μέσω της εργασιακής τους εμπειρίας ενίσχυσαν την δυνατότητα  συνεργασίας, την διαχείριση του εργασιακού χρόνου και την οργάνωση σε ένα απαιτητικό περιβάλλον εργασίας. Εξοικειώθηκαν σε αλλοδαπές συνθήκες εργασίας και τους σχετικούς παράγοντες του επαγγέλματός και του τομέα τους.

Στα πλαίσια της πολιτιστικής εμπειρίας της παραμονής στη Κύπρο, οι εκπαιδευόμενοι μαθητές ενίσχυσαν την κοινωνικότητα και την συνεργασία με ανθρώπους από μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αναπτύσσοντας αυτοπεποίθηση και ευθύνη κατά τη διάρκεια της κατάρτισης. Ταυτόχρονα, ανάπτυξαν τον χαρακτήρα σε ένα πειθαρχημένο και φιλικό περιβάλλον με πολιτιστική ποικιλομορφία. Το πρόγραμμα Erasmus προσέφερε πολλαπλές εντυπώσεις στους εκπαιδευόμενους καθότι συνδυάστηκε και με το διεθνώς γνωστό κυπριακό καρναβάλι της Λεμεσού προφέροντας μοναδικές κοινωνικές και πολιτιστικές συγκινήσεις.