ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ERASMUS 2024

Συμμετοχή του 13ουεσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ 2024

Το σχολείο μας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+με θέμα, «Βιώσιμη Κινητικότητα», πραγματοποίησε την μετακίνηση μιας ομάδας δεκατεσσάρων μαθητών Μηχανολογίας Δομικών και Ηλεκτρολογίας – και δύο εκπαιδευτικών-συνοδών, στην πόλη του Άαχεν της Γερμανίας. Εκεί, σε διάρκεια δεκαπέντε ημερών, ολοκληρώθηκαν επισκέψεις σε τμήματα του πανεπιστημίου RWTH, σε κέντρα κατάρτισης τεχνικών επαγγελμάτων, όπως επίσης και σε σημεία πολιτιστικού, κοινωνικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Η ομάδα βρέθηκε σε εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα ανάπτυξης, όπου ξεναγήθηκε και παρακολούθησε παρουσιάσεις από εγκεκριμένους ειδικούς επιστήμονες, σχετικές με τις τεχνολογίες του μέλλοντος. Επίσης, στα ινστιτούτα κατάρτισης, περιηγήθηκε στο δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης και πληροφορήθηκε για τα στάδια που ακολουθούν μαθητές και επαγγελματίες, μέχρι την απόκτηση του τίτλου του Αρχιτεχνίτη (Meister). Ακόμη, η ομάδα συμμετείχε σε πολυεπίπεδες επιμορφωτικές διαλέξεις, που αφορούσαν σε, ενέργειες με οικονομικά-περιβαλλοντικά οφέλη όπως π.χ. η κομποστοποίηση, τον θεσμό της ευρωπαϊκής ένωσης, την ιστορία του Γερμανικού κράτους κ.ά.

Τα αποτελέσματα της εμπειρίας του προγράμματος για τους μαθητές είναι, α) η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και λειτουργίας, β) η υιοθέτηση διευρυμένης οπτικής, γ) η συλλογή, σχετικών με τις ειδικότητες τους πληροφοριών δ) η ενίσχυση της ιδέας του Ευρωπαίου πολίτη.

Πρόσκληση συμμετοχής στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ στο Άαχεν της Γερμανίας

Αγαπητοί μαθητές

Σας ενημερώνουμε πως το σχολείο μας υλοποιεί και φέτος το  πρόγραμμα κινητικότητας μαθητών Erasmus+ με τίτλο «Βιώσιμη Κινητικότητα» .

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα μετακινηθούν 12 μαθητές του σχολείου μας στο Άαχεν της Γερμανίας  το διάστημα από 10 έως 25 Φεβρουαρίου 2024.

Το πρόγραμμα καλύπτει πλήρως τις δαπάνες μετακίνησης και διαμονής των συμμετεχόντων (αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχείο, τεχνικές επιμορφώσεις ).

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι μαθητές του σχολείου

Αίτηση συμμετοχής μπορείτε να υποβάλλεται έως την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο

ΑΙΤΗΣΗ ERASMUS 2023-24

Οι υπεύθυνες του προγράμματος

Καλιακούδα Σταματία 

Μωυσιάδου Γεωργία

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ (ΛΕΜΕΣΌ ΚΥΠΡΟΥ)

Το σχολείο μας θα υλοποιήσει για το σχ. Έτος
2022-23 το πρόγραμμα ERASMUS+ με θέμα:
«ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ» στην Λεμεσό της
Κύπρου.
Οι αιτήσεις συμμετοχής των μαθητών είναι
μέχρι την Παρασκευή στις 20/1/2023

Δελτίο Τύπου Erasmus 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ
«Eco mobility – Electric and hybrid vehicle technology»

Στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, μία ομάδα από 14 μαθητές (Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι της Β’ και Γ’ τάξης) και τέσσερις εκπαιδευτικοί συνοδοί από το 13ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης ταξίδεψαν στο Άαχεν της Γερμανίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+-Δράση ΚΑ1. Εκεί ακολούθησαν ένα δεκαπενθήμερο πρόγραμμα επισκεπτόμενοι συνεργαζόμενες εταιρίες και παρακολούθησαν από κοντά εργαζόμενους να εκτελούν εργασίες στον τομέα της ειδικότητάς τους (δράση job shadowing).

Επίσης επισκέφτηκαν και ένα από τα επιμελητήρια της περιοχής όπου ξεναγήθηκαν και είδαν από κοντά μαθητευόμενους στον χώρο της εκπαίδευσής τους, τις ασκήσεις που έπρεπε να διεκπεραιώσουν για την αποφοίτησή τους και συνομίλησαν μαζί τους ανταλλάσσοντας απόψεις για το εκπαιδευτικό σύστημα  της κάθε χώρας.
Έτσι, είχαν την ευκαιρία να δουν σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον ποιες υποχρεώσεις και καθήκοντα σχετίζονται με το μελλοντικό τους επάγγελμα, απέκτησαν περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την εργασία τους και είδαν στην πράξη τις νέες τάσεις και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα τους.
Ταυτόχρονα, συμμετείχαν σε δραστηριότητες πολιτισμικής φύσης, που περιλάμβαναν ξενάγηση και σεμινάριο για την ιστορία και την κουλτούρα της Γερμανίας αλλά και του Άαχεν.

Σημαντική επίδραση υπήρξε: α) στην ανάπτυξη των γλωσσικών τους ικανοτήτων, β) στην καλλιέργεια της πολιτιστικής τους κουλτούρας, γ) στην εξερεύνηση νέων πολιτισμών και εμπειριών δ) στην ενίσχυσης της αίσθησης του Ευρωπαίου πολίτη, ε) στην έρευνα για πιθανή φοίτηση  στο Άαχεν στ)  απόκτηση εμπειρίας σε μία χώρα που δύναται να αποτελεί μελλοντικό επαγγελματικό προορισμό.

Η εκπαιδευτική ομάδα ERASMUS

Καλιακούδα Σταματία Τεχνολόγος Οχημάτων
Μωυσιάδου Γεωργία Τεχνολόγος Οχημάτων
Φλώρος Ιωάννης Τεχνολόγος Οχημάτων
Νίγδελης Μελέτιος Ηλεκτρονικός

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑ1 22/VET ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Erasmus+ 2021

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την έγκριση του φετινού σχεδίου κινητικότητας Erasmus+ 2021 με τίτλο “Οικολογική Μετακίνηση – Τεχνολογία Ηλεκτρικών και Υβριδικών Οχημάτων.” με κωδικό αριθμό 2021-1-EL01-KA122-VET-

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στην πόλη του Aachen της Γερμανίας το Μάρτιο του 2021 με την συμμετοχή 14 μαθητών/ριων των τομέων Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας.
Συντονίστρια του προγράμματος είναι η Υποδιευθύντρια κα Καλιακούδα Σταματία.
Στην παιδαγωγική ομάδα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί:
Μωυσιάδου Γεωργία ΠΕ 82
Πλιάκης Αθανάσιος ΠΕ 81
Αρβανιτίδης Απόστολος ΠΕ 82
Ντουμανάκης Ευστράτιος ΠΕ 82

Δελτίο Τύπου Erasmus 2020

Το 13ο  Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών, στη Λεμεσό της Κύπρου από 15/02/2020  έως και 01/03/2020, στo πλαίσιο εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Δράση ΚΑ1, Μαθησιακή Κινητικότητα Εκπαιδευόμενων και Προσωπικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με τίτλο: «Σύγχρονες Τεχνολογίες Αυτοκίνησης»  και κωδικό: 2019-1-EL01-ΚΑ102-062180.

Οι συμμετέχοντες μαθητές κατά τη διάρκεια της δεκατετραήμερης παραμονής τους στη Λεμεσό, εργάστηκαν σε επιχειρήσεις του κλάδου επισκευής και συντήρησης Οχημάτων ενώ ταυτόχρονα παρακολούθησαν Τεχνικά Σεμινάρια στην σχολή S.o.A.E. -School of Automotive Engineering (Limassol)με θέματα «Εφαρμογή Βασικής Διαγνωστικής Διαδικασίας στα Οχήματα (Basic Diagnosis)», «Προχωρημένη Διαγνωστική Διαδικασία στα Οχήματα (Advance Diagnosis)», «Εισαγωγή στα Ηλεκτρικά και Υβριδικά Οχήματα». Ο οργανισμός υποδοχής RATIO Ltd. Της Λεμεσού πραγματοποίησε για λογαριασμό των μαθητών και συνοδών και Πολιτιστικό Σεμινάριο στην Κυπριακή διάλεκτο και Ιστορία καθώς και στον πολιτισμό της Κύπρου. Επίσης, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν μέρη και τόπους ιστορικού, αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος πλουτίζοντας τις γνώσεις τους και αναπτύσσοντας τις ιδιαίτερες εκείνες σχέσεις που διατηρούμε με τον λαό της Κύπρου.

Μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Erasmus, οι εκπαιδευόμενοι απέκτησαν εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις, ανέπτυξαν εργασιακή εμπειρία εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις συντήρησης αυτοκινήτων της Λεμεσού μέσα σε ένα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν και επιχειρηματικές δεξιότητες. Λόγω των ειδικών εργασιακών συνθηκών οι εκπαιδευόμενοι έκανα χρήση και άσκηση της αγγλικής γλώσσας στο νέο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον. Μέσω της εργασιακής τους εμπειρίας ενίσχυσαν την δυνατότητα  συνεργασίας, την διαχείριση του εργασιακού χρόνου και την οργάνωση σε ένα απαιτητικό περιβάλλον εργασίας. Εξοικειώθηκαν σε αλλοδαπές συνθήκες εργασίας και τους σχετικούς παράγοντες του επαγγέλματός και του τομέα τους.

Στα πλαίσια της πολιτιστικής εμπειρίας της παραμονής στη Κύπρο, οι εκπαιδευόμενοι μαθητές ενίσχυσαν την κοινωνικότητα και την συνεργασία με ανθρώπους από μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αναπτύσσοντας αυτοπεποίθηση και ευθύνη κατά τη διάρκεια της κατάρτισης. Ταυτόχρονα, ανάπτυξαν τον χαρακτήρα σε ένα πειθαρχημένο και φιλικό περιβάλλον με πολιτιστική ποικιλομορφία. Το πρόγραμμα Erasmus προσέφερε πολλαπλές εντυπώσεις στους εκπαιδευόμενους καθότι συνδυάστηκε και με το διεθνώς γνωστό κυπριακό καρναβάλι της Λεμεσού προφέροντας μοναδικές κοινωνικές και πολιτιστικές συγκινήσεις.