Αρχιτεκτονική αποτύπωση αιθουσών σχολείου

Οι μαθητές της Α ́ τάξης του σχολείου μας στο πλαίσιο του προγράμματος “ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ” έκαναν αρχιτεκτονική αποτύπωση των αιθουσών του σχολείου μας με χρήση σύγχρονου εξοπλισμού (αποστασιόμετρα Laser). Σκοπός ήταν πέραν της αρχιτεκτονικής αποτύπωσης η διαμόρφωση, μέσα από την συνεργασία των συμμετεχόντων, προτάσεων εικαστικής παρέμβασης του χώρου. Η δράση είχε ιδιαίτερη επιτυχία και όλοι οι συμμετέχοντες είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Οι μαθησιακοί στόχοι επιτεύχθηκαν πλήρως και παράλληλα παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την εικαστική βελτίωση του σχολείου μας. Οι τελικές προτάσεις αποτυπώθηκαν σε μια μαθητική εργασία.

Βελτίωση εσωτερικού διακόσμου

Στο σχολείο μας στο πλαίσιο του προγράμματος “ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ” πραγματοποιήθηκε δράση με σκοπό την βελτίωση του εσωτερικού διακόσμου. Οι μαθητές μας είχαν ενεργό συμμετοχή στην δράση. Βοήθησαν ουσιαστικά στην συναρμολόγηση των υλικών αλλά και στην σωστή τοποθέτηση ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Επιμόρφωση στη “Τρισδιάστατη Εκτύπωση” Ιούνιος 2021

Την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση του 13ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης με θέμα “3d – printing” σε συνεργασία με την εταιρεία 3D-THESS Τρισδιάστατες Εκτυπώσεις. Οι τεχνικοί της εταιρείας 3D-THESS παρουσίασαν τη λειτουργία της τρισδιάστατης εκτύπωσης χρησιμοποιώντας τον τρισδιάστατο εκτυπωτή ENTER-2 CREAILTY που διαθέτει το σχολείο μας, σε εκπαιδευτικούς Μηχανολόγους, Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς και Δομικούς του 13ου Εσπερινού ΕΠΑΛ ενώ στα πλαίσια της επιμόρφωσης φτιάχτηκαν διάφορα δοκίμια. Συνολικά 14 εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν την εμπεριστατωμένη επιμόρφωση που διοργανώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ που διενεργεί το NOESIS Κέντρο Διάδοσης Επιστημών για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας. Για 3η επιτυχημένη χρονιά το σχολείο μας συμμετέχει στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ την ευθύνη του οποίου έχει ο κος Κων/νος Στράτος ΠΕ 83 Ηλεκτρολόγος.

Επιμόρφωση στα “Φωτοβολταικά Συστήματα” Μάιος 2021

Την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή επιμόρφωση του 13ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης με θέμα “ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ” σε συνεργασία με την εταιρεία SOLAR.COM.GR Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο κος Ιωάννης Ταυλίκος της εταιρείας SOLAR παρουσίασε για 6 ώρες τα σύγχρονα φωτοβολταϊκά συστήματα (ιστορική αναδρομή, σκοπός, είδη συστημάτων, περιγραφή συστημάτων, τοποθέτηση συστημάτων και χρήσεις καθώς και το νομικό πλαίσιο) σε εκπαιδευτικούς Μηχανολόγους, Ηλεκτρολόγους και Ηλεκτρονικούς του 13ου Εσπ. ΕΠΑΛ. Συνολικά 16 εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν την εμπεριστατωμένη επιμόρφωση που διοργανώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ που διενεργεί το NOESIS Κέντρο Διάδοσης Επιστημών για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας. Είναι η 3η χρόνια που το σχολείο μας συμμετέχει στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ  την ευθύνη του οποίου έχει ο κος Κων/νος Στράτος ΠΕ 83 Ηλεκτρολόγος.

Παρουσίαση της επιμόρφωσης:

Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας – “Υιοθεσία της επιχείρησης DIGIPARTS Α.Ε.”

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η 2η διαδικτυακή επιμόρφωση της ειδικότητας ΟΧΗΜΑΤΩΝ το Σάββατο 24 Απριλίου στις 19.00-21.00 σε συνεργασία με την εταιρεία DIGIPARTS A.E. ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 17 Φλεβάρη είχε υλοποιηθεί η 1η διαδικτυακή επιμόρφωση.

Η πολύχρονη συνεργασία με την εταιρεία DIGIPARTS υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος “Αγωγή Σταδιοδρομίας – Υιοθεσία επιχείρησης της ειδικότητας μας” και στοχεύει στην επιμόρφωση των τεχνιτών Οχημάτων της Γ τάξης του σχολείου μας σε θέματα επαγγελματικής γνώσης της ειδικότητας καθώς και διάγνωσης βλαβών οχημάτων βενζινοκίνησης και πετρελαιοκίνησης.

Την επιμόρφωση των μαθητών και εκπαιδευτικών μας εκ μέρους της εταιρείας DIGIPARTS έχει αναλάβει ο κος Αργυρόπουλος Αθανάσιος πεπειραμένος εκπαιδευτής και πτυχιούχος Οχημάτων Τ.Ε.Ι. Η πολύτιμη τεχνογνωσία της εταιρείας και του εκπαιδευτή της μεταλαμπαδεύεται με ιδιαίτερη επιτυχία στους συμμετέχοντες στοχεύοντας στη σύνδεση του σχολείου μας με την αγορά εργασίας.

Την επιμόρφωση μέσω webex παρακολούθησαν συνολικά 14 μαθητές και εκπαιδευτικοί της ειδικότητας αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και τεχνικές πληροφορίες από την πολυετή εμπειρία του εκπαιδευτή της εταιρείας κου Αργυρόπουλου. Το πρόγραμμα αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τις διακοπές του Πάσχα για να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου 2021.

Σύστημα Υδρονέφωσης

Στο σχολείο μας έγινε η εγκατάσταση και η χρησιμοποίηση του συστήματος Υδρονέφωσης. Οι μαθητές μας, πέρα από το ότι απόλαυσαν την δροσιά που παρείχαν, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είχαν ερωτήσεις για το θέμα.  Ερωτήσεις γύρω από τα τεχνικά θέματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας καθώς και την χρησιμότητα τους. Έτσι δόθηκε ένα μεγαλύτερο εκπαιδευτικό κίνητρο στους μαθητές και μια ευκαιρία στους συναδέλφους ώστε να εντάξουν αυτό το ενδιαφέρον στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τρισδιάστατη Εκτύπωση (3 d printing)

Στο σχολείο μας έγινε η εγκατάσταση, αλλά και το διαδικτυακό σεμινάριο γύρω από την τρισδιάστατη Εκτύπωση. Το εκπαιδευτικό προσωπικό που το παρακολούθησε έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι ερωτήσεις ήταν συνεχείς από αυτούς, ώστε να αποκομίσουν όση περισσότερη γνώση γίνετε γύρω από το θέμα και να μπορέσουν να μεταφέρουν αυτή την γνώση. Ήταν ένα πολύ επιτυχημένο σεμινάριο  και μια ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερη επαφή με την σύγχρονη τεχνολογία ώστε, αργότερα, μαζί με την επίδειξη και χρήση του συγκεκριμένου εκτυπωτή στους μαθητές και από τους μαθητές, να εκπληρωθούν σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος οι εκπαιδευτικοί στόχοι, που αφορούν την συγκεκριμένη τεχνολογία.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 3D-PRINTING

Την Τρίτη 17/11/2020 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο 3d-Printing σε εκπαιδευτικούς του 13ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του προγράμματος “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” του NOESIS που υλοποιεί το σχολείο μας. Το σεμινάριο παρακολούθησαν, μέσω του συστήματος εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης WEBEX, 14 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων και είχε διάρκεια 4 διδακτικές ώρες. Την επιμέλεια του σεμιναρίου είχε η εταιρεία Thess-3D η οποία συνεργάζεται με το 13ο Εσπερινό ΕΠΑΛ για το πρόγραμμα ΜΝΑΕ και η θεματολογία του σεμιναρίου περιλάμβανε τα εξής:
1. Συναρμολόγηση του νέου 3d εκτυπωτή του 13ου Εσπερινού ΕΠΑΛ.
2. Εγκατάσταση και λειτουργία software εκτύπωσης.
3. Λειτουργία και προγραμματισμός 3d εκτυπωτή.
4. Εκτύπωση δοκιμίου.

Η παρουσίαση του σεμιναρίου θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα μας.

Συμμετοχή σχολείου στην έκθεση βελτιωτών αυτ/του

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ 21 Απριλίου με πολύ μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερη λαμπρότητα, η τριήμερη παρουσία της ομάδας μαθητών 13VST (Vesper School Team) στην κλαδική έκθεση βελτιωτών αυτοκινήτου Thessaloniki Tuning Show στην ΔΕΘ-HELEXPO. Την πολυμελή αυτή ομάδα, απαρτίζουν μαθητές του 13ου Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης μαζί με τους καθηγητές τους. Το πλήθος του κόσμου που συνέρρεε στο περίπτερό τους και φωτογραφιζόταν με το πρωτότυπο αγωνιστικό όχημα που κατασκεύασαν μόνοι τους στα εργαστήρια του Εργαστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης στη Μοναστηρίου – δίνοντας τους συγχαρητήρια – είναι η μεγάλη ανταμοιβή στην τιτάνια προσπάθεια αυτών των μαθητών και των καθηγητών τους και στην αξιοσύνη τους,

Είναι αναμφισβήτητο ότι οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε τη δυσάρεστη οικονομική και κοινωνική κατάσταση που περνάει η χώρα μας. Η οικονομική δυσπραγία ορθώνει πάντα μεγάλες δυσκολίες απέναντι σε κάθε υγιή προσπάθεια που θα ανεδείκνυε την Ελλάδα ως κατασκευάστρια  οχημάτων. Παρόλα αυτά, εδώ και πολλά χρόνια αρκετοί Έλληνες κατασκευαστές επιχείρησαν να υλοποιήσουν τα όνειρά τους προσφέροντας στην ελληνική αγορά την δική τους εκδοχή για ένα αμιγώς ελληνικό όχημα. Σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή είχαν την τεχνογνωσία από την ενασχόληση με το αντικείμενο και φυσικά ισχυρά κεφάλαια. Όταν όμως ένα τέτοιο αποτέλεσμα προέρχεται από μαθητές σκληρά εργαζόμενους, όπως είναι οι μαθητές ενός Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου και μάλιστα χωρίς καμία επίσημη βοήθεια, τότε το εγχείρημα της κατασκευής ενός οχήματος αποκτά μεγάλη προστιθέμενη αξία.

Η πικρή ιστορία της κατασκευής οχημάτων στη χώρα μας δεν τους απογοήτευσε και υλοποιώντας μια δική τους σκέψη και όραμα οι μαθητές του Μηχανολογικού Τομέα και της ειδικότητας Οχημάτων του 13ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης με υπεύθυνο τον Τομεάρχη Μηχανολογίας κο Ιωάννη Φλώρο, εκθέσαν στην ΔΕΘ το προϊόν της πολύμηνης εργασίας τους αποδεικνύοντας τις αστείρευτες  δυνάμεις τους. Συνεργάτες στην πορεία τους βρήκαν τους επαγγελματίες του χώρου του αυτοκινήτου που στα πρόσωπα των μαθητών αυτών είδαν την χαρά της κατασκευαστικής δημιουργίας. Εταιρείες όπως Ι. ΚΤΕΟ AUTOVISION, Ανταλλακτικά Αφοι Σουλίδη, VW-AUDI ΕΤΕΑ Α.Ε., Μηχανουργεία Δημοφέρλια και συνεργεία όπως GAZETIS SERVICE, ΜΙΧΑΛΗΣ Injection έδωσαν το παρόν βοηθώντας έμπρακτα το προϊόν της ομαδοσυνεργατικής δουλειάς της ομάδας 13VST.

Η αξιέπαινη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων μερών, μαθητών και καθηγητών δείχνοντας την απαραίτητη εξωστρέφεια και συνεργασία με την αγορά φανερώνει τις ικανότητες των καθημερινών ανθρώπων της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης να προβάλουν εμπράκτως τις κλίσεις και τις δεξιότητες τους. Σε πείσμα των καιρών και των πολιτικών αρχών που μεταρρυθμίζουν ή απορρυθμίζουν τελικά την πολυπαθή Τεχνική Εκπαίδευση, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της ομάδας 13VST πέτυχαν να αναδείξουν τη σύνδεση ανάμεσα στη θεωρία και στην πρακτική εφαρμογή, ανάμεσα στα πολλά λόγια και στην ουσιαστική πράξη κοιτώντας κατάματα το μέλλον και έπεται και συνέχεια.