Πρόγραμμα “Βιώσιμη Κινητικότητα” σχολικού έτους 2022-2023 

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε την Τετάρτη 29 Μαρτίου η επιμόρφωση στην Ηλεκτροκίνηση Οχημάτων. Την επιμόρφωση διοργανώνει το 13ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία της εταιρείας Autoexperience EE και του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Οχημάτων. Η επιμόρφωση εντάσσεται στο πρόγραμμα με τίτλο “Πράσινη Βιωσιμότητα” που εκπονεί το σχολείο μας με την εποπτεία του Κέντρου Διάδοσις Επιστημών NOESIS. Το 13ο Εσπερινό ΕΠΑΛ εκπονεί για 5η χρονιά σχέδιο δράσης του προγράμματος “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών συνεχίζοντας με επιτυχία μια πολύχρονη παράδοση σε εξειδικευμένες επαγγελματικές επιμορφώσεις. Η επιμόρφωση εντάσσεται σε ένα συνολικό πρότζεκτ που περιλαμβάνει και τη συναρμολόγηση ενός εποπτικού ηλεκτροκίνητου go cart για εκπαιδευτικές χρήσεις. Το πρότζεκτ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Μάη 2023.

Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Ύδρευσης

Σήμερα με το σχολείο μας 13ο Εσπερινό ΕΠΑΛ επισκεφτηκαμε το Μουσείο Ύδρευσης  της πόλης μας. Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού Θεσσαλονίκης και είναι το κεντρικό Αντλιοστάσιο του άλλοτε Οργανισμού Ύδρευσης Θεσσαλονίκης. Το κτίριο, αντιπροσωπευτικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της Θεσσαλονίκης του 19ου αιώνα, κτίστηκε το διάστημα 1890-1894 ως τμήμα σειράς έργων για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου υδροδότησης της πόλης. Το αντλιοστάσιο χτίστηκε στην πρώτη βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης που σήμερα συγκεντρώνει και τα περισσότερα βιομηχανικά μνημεία. Λειτούργησε μέχρι το 1978 και το 1984 μετατράπηκε σε μουσείο. Το 1987 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές μας για τον ατμολέβητες αλλά και για την πετρελαιοκίνητη μηχανή που υδροδοτουσε την πολης. 

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ξεναγούς μας Μένια Σιάκα και Μαρία Δημητράκη, οι οποίες με χαμόγελο και ευγένεια απαντούσαν σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών και μας έδωσαν πληροφορίες για την ιστορία της ύδρευσης της πόλης μας.