ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΟΜΙΚΩΝ

Διδακτική Επίσκεψη Δομικών 13ου εσπ ΕΠΑΛ-ΕΚ  Θεσσαλονίκης στην Έκθεση «Ανάπλαση Αριστοτέλους + 2 Διαγωνισμοί »

Στο Περίπτερο 2 της ΔΕΘ εκτέθηκαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης οι βραβευμένες συμμετοχές  σε τρείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς. ΤηνΠαρασκευή 01 Οκτωβρίου 2021, οι μαθητές/τριες των τμημάτων Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του 13ου εσπ. ΕΠΑΛ-ΕΚ Θεσσαλονίκης με τους καθηγητές τους πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στον χώρο της έκθεσης.

Μας ξενάγησε η Αν. Προϊσταμένη της Δ/νσης Αστικού Σχεδιασμού & Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης, κα Κατερίνα Δαναδιάδου, Αρχιτέκτων μηχανικός. Αναφέρθηκε σε όλο το ιστορικό, στα ζητούμενα, στα αποτελέσματα των Διαγωνισμών και τέλος μας παρουσίασε τα βραβευμένα έργα.

Ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός προσχεδίων για την «Ανάπλαση της Πλατείας και του Άξονα της Αριστοτέλους» έχει στόχο την ανάδειξή της ως ισχυρού τοπόσημου της πόλη ώστε να δημιουργηθεί ένας πολυλειτουργικός δημόσιος χώρος, ανοιχτός και προσβάσιμος από όλους, με αρμονική ένταξη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής (ιστορικός σχεδιασμός από τον Ernest Hebrard) με πρωτοτυπία και πρωτοποριακό σχεδιασμό που να είναι «βιώσιμος», «βιοκλιματικός» και ταυτόχρονα ρεαλιστικός, υλοποιήσιμος, οικονομικός και να διευκολύνει τη συντήρηση του έργου.

(βλ. https://centre-architecture.thessaloniki.gr/anaplasi_tis_plateias_kai_tou_aksona_tis_aristotelous/)

Στο Κτήριο Κοινωφελών Λειτουργιών στους «πρώην Στάβλους Παπάφη» έπρεπε να οργανωθούν τελείως διαφορετικές  μεταξύ τους δημόσιες λειτουργίες (βρεφονηπιακός σταθμός, ξενώνας, δημοτικό γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρος μνήμης – αρχείο προσφυγικής Τούμπας, δημοτική βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, κτίριο γραφείων, κοινοτικό ιατρείο και κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων) ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά και ταυτόχρονα να είναι σε ανοιχτό διάλογο με την πόλη που εξυπηρετούν.

Τα βραβευμένα έργα παρουσιάζονται στο: https://centre-architecture.thessaloniki.gr/vraveia_mneies_diagonismou_prosxediwn_proin_stavlwn_papafi/

Στο Κτήριο Κοινωφελών Λειτουργιών στην περιοχή Σαράντα Εκκλησιών έπρεπε να ενταχθούν ετερόκλητες χρήσεις (Βρεφονηπιακός Σταθμός, Δημοτική Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο και ΚΑΠΗ) σε ένα στενό οικόπεδο και με έντονες υψομετρικές διαφορές, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές του βιοκλιματικού – περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

(βλ.  https://centre-architecture.thessaloniki.gr/meleti_anegersis_neou_ktiriou_stis_40_eklisies/)

Οι μελέτες ήταν εξαιρετικού επιπέδου και το στήσιμο της Έκθεσης πλούσιο και εντυπωσιακότατο !

Τα πρώτα βραβεία κέρδισαν και τη δική μας ψήφο !

Ευχαριστούμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης και προσωπικά την Αν. Προϊσταμένη κα Κατερίνα Δαναδιάδου για την μοναδική ξενάγηση που μας επιφύλαξε, γεμάτη πάθος, με απίστευτο πλούτο πληροφοριών και ακούραστη να δίνει διευκρινήσεις και να απαντάει σε απορίες. Σημειώνουμε ότι μας διέθεσε χρόνο εκτός εργασιακού της ωραρίου, Παρασκευή απόγευμα ! Ευχόμαστε να εργάζεται πάντα με την ίδια όρεξη και πάθος !!