ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΜΕΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Διδακτική Επίσκεψη Δομικών 13ου εσπ ΕΠΑΛ-ΕΚ  Θεσσαλονίκης στην Έκθεση «Τhessaloniki ConfEx Park»

Η Έκθεση «Τhessaloniki ConfEx Park» αφορά στις συμμετοχές του Διεθνούς Διαγωνισμού Αρχιτεκτονικού ιδεών με τον θέμα την «Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης» στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ.

Την Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2021, οι μαθητές/τριες των τμημάτων Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του 13ου εσπ. ΕΠΑΛ-ΕΚ Θεσσαλονίκης με τους καθηγητές τους πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στον χώρο της έκθεσης.

Μας ξενάγησε ο πλέον αρμόδιος εκπρόσωπος της ΔΕΘ-HELLEXPO-Τμήμα Μελετών και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Κουρκουρίδης, Διδάκτωρ Χωροταξίας και Ανάπτυξης. Αναφέρθηκε σε όλο το ιστορικό και στα αποτελέσματα του Διαγωνισμού.

Το 2012-13 εκπονήθηκε μελέτη με αποκλειστικά τεχνικοοικονομικούς όρους. Η μόνη βιώσιμη λύση ήταν η παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το κόστος της ανάπλασης υπολογίστηκε περίπου στο ένα τρίτο του κόστους της πιθανής μετεγκατάστασης στη Σίνδο (άνω των 500 εκατ. €).

Προβλέπεται η δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου στο χώρο της σημερινής ΔΕΘ και ενός εμβληματικού και βιοκλιματικού νέου Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου.

Για το σκοπό αυτό προκηρύχτηκε Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός υπό την εποπτεία της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων (UIA). Στην πρώτη φάση υποβλήθηκαν 116 συμμετοχές από 33 χώρες και 5 ηπείρους. Στη δεύτερη φάση προκρίθηκαν 15 αρχιτεκτονικά γραφεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Γερμανία, Φινλανδία και Κουβέιτ.

Κάθε μελέτη παρουσιαζόταν με μια μακέτα, πινακίδες με σχέδια και τεύχος προδιαγραφών.

Το πρώτο βραβείο το κέρδισε μια κοινοπραξία γραφείων από τη Γερμανία, Μ. Βρετανία και την Ελλάδα: https://www.thessaloniki-confexpark.gr/competitor-11

Τόσο οι μελέτες όσο και το στήσιμο της Έκθεσης ήταν εντυπωσιακά!

Όλες οι συμμετοχές είναι αναρτημένες σε ειδικό ιστότοπο της ΔΕΘ: https://www.thessaloniki-confexpark.gr/results

Στο τέλος της ξενάγησης κληθήκαμε σε ένα πρόχειρο «δημοψήφισμα». Επιλέξαμε κι εμείς τη συμμετοχή που είχε πάρει το πρώτο βραβείο ! Επομένως έχει και …τη δική μας έγκριση…

Ευχαριστούμε την ΔΕΘ-HELLEXPO και προσωπικά τον Δρ. Δημήτρη Κουρκουρίδη για την τιμή και την μοναδική ξενάγηση που μας επιφύλαξε και μάλιστα με μεγάλη θυσία για τον ίδιο, καθώς η σύζυγός του περίμενε από ώρα σε ώρα «ευχάριστα». Ευχόμαστε τα καλύτερα για την οικογένειά του και καλή επιτυχία στο έργο της ΔΕΘ-HELLEXPO.

IMG_20211001_191122

Εικόνα 9 από 9