ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ERASMUS 2024

Συμμετοχή του 13ουεσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ 2024

Το σχολείο μας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+με θέμα, «Βιώσιμη Κινητικότητα», πραγματοποίησε την μετακίνηση μιας ομάδας δεκατεσσάρων μαθητών Μηχανολογίας Δομικών και Ηλεκτρολογίας – και δύο εκπαιδευτικών-συνοδών, στην πόλη του Άαχεν της Γερμανίας. Εκεί, σε διάρκεια δεκαπέντε ημερών, ολοκληρώθηκαν επισκέψεις σε τμήματα του πανεπιστημίου RWTH, σε κέντρα κατάρτισης τεχνικών επαγγελμάτων, όπως επίσης και σε σημεία πολιτιστικού, κοινωνικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Η ομάδα βρέθηκε σε εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα ανάπτυξης, όπου ξεναγήθηκε και παρακολούθησε παρουσιάσεις από εγκεκριμένους ειδικούς επιστήμονες, σχετικές με τις τεχνολογίες του μέλλοντος. Επίσης, στα ινστιτούτα κατάρτισης, περιηγήθηκε στο δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης και πληροφορήθηκε για τα στάδια που ακολουθούν μαθητές και επαγγελματίες, μέχρι την απόκτηση του τίτλου του Αρχιτεχνίτη (Meister). Ακόμη, η ομάδα συμμετείχε σε πολυεπίπεδες επιμορφωτικές διαλέξεις, που αφορούσαν σε, ενέργειες με οικονομικά-περιβαλλοντικά οφέλη όπως π.χ. η κομποστοποίηση, τον θεσμό της ευρωπαϊκής ένωσης, την ιστορία του Γερμανικού κράτους κ.ά.

Τα αποτελέσματα της εμπειρίας του προγράμματος για τους μαθητές είναι, α) η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και λειτουργίας, β) η υιοθέτηση διευρυμένης οπτικής, γ) η συλλογή, σχετικών με τις ειδικότητες τους πληροφοριών δ) η ενίσχυση της ιδέας του Ευρωπαίου πολίτη.