Διδακτική Επίσκεψη Δομικών 13ου εσπ ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης στην Έκθεση «ArXellence 2»

Η Έκθεση «ArXellence 2» αφορά στις συμμετοχές του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού ιδεών με τον θέμα τον «Επανακαθορισμό της Δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης μέσα από ένα νέο Επιχειρηματικό Κέντρο». Οι προτάσεις έπρεπε να συμβαδίζουν με τις αρχές της βιώσιμης δόμησης και της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Υπήρξαν 1.464 συμμετοχές από 90 χώρες. Στην έκθεση εκτίθενται πολλές από τις 173 μελέτες που υποβλήθηκαν. Ο διαγωνισμός και η Έκθεση διοργανώθηκαν από διεθνή επιτροπή υπό την εποπτεία της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) με χορηγία ιδιωτικής εταιρείας.
Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, οι μαθητές/τριες των τμημάτων Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του 13ου εσπ. ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης με τους καθηγητές τους πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στον χώρο της έκθεσης. Η υπεύθυνη μας παρουσίασε τα βραβεία και τους επαίνους. Μελετήσαμε και τα posters των υπολοίπων συμμετοχών που περιείχαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες. Από την δημιουργία ενός τεράστιου κυκλικού πύργου (με «αναφορά» στον Λ. Πύργο), ενός ουρανοξύστη με συγκολλημένα σκαριά αποσυρμένων καραβιών, την εκσκαφή του χώρου ώστε να δημιουργηθεί λιμάνι με τα κτήρια από πάνω, τη δημιουργία υπόσκαφων «ουρανοξυστών» 40 ορόφων μέσα στο έδαφος, κλπ. Εστιάσαμε και στις διαφορετικές τεχνικές παρουσίασης των σχεδίων και των προτάσεων.
Στη συνέχεια «εισβάλλαμε» στο κτήριο των παλιών δημοτικών Σφαγείων «LaBattoir» όπου στεγάζονται σήμερα τα γραφεία της Cisco. Μας εντυπωσίασε τόσο η αρχιτεκτονική και η κατασκευαστική δομή του κτηρίου με τα μεταλλικά ζευκτά, όσο και η αντισυμβατική διαμόρφωση των γραφείων της Cisco με «γωνιές» και «καθιστικά». Στο τέλος καταλήξαμε να κάνουμε μάθημα επίλυσης του στατικού φορέα της στέγης σε ένα πίνακα που βρισκόταν κοντά στην είσοδο !!
Στην έξοδο, το κτήριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (παλαιό κτήριο κρεοσκοπικού ελέγχου των σφαγείων) αντιστάθηκε αποτελεσματικά στην …«έφοδό» μας κι έτσι περιοριστήκαμε να θαυμάσουμε τον εσωτερικό χώρο και τις κατασκευαστικές του λεπτομέρειες από τις περιμετρικές τζαμαρίες.
ΔΕΝ μας συνέλαβε η σεκιούριτι, ΔΕΝ φώναξαν αστυνομία…
Βράδιασε και ΔΕΝ θέλαμε να φύγουμε !!!
Από τα ωραιότερα μαθήματα. Θα το ξανακάνουμε σύντομα !!