Επίσκεψη στο μουσείο σύγχρονης τέχνης

Στις 3 Μαρτίου 2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α΄ και Β΄ τάξεων του 13ο Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν το MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO). Με υπεύθυνη εκπαιδευτικό της επίσκεψης την φιλόλογο του σχολείου μας Κα Φραγκουλίδου Φ. και με τη βοήθεια της ξεναγού κυρίας Πολυζούλη περιηγήθηκαν τόσο στα έργα της μόνιμης συλλογής του μουσείου, όσο και στην περιοδική έκθεση «Υφάνσεις εκ νέου» που φιλοξενείται στο μουσείο από τις 19 Νοεμβρίου 2021 έως τις 27 Μαρτίου 2022.

          “Στη συγκεκριμένη έκθεση, ένα πολύχρωμο νήμα ξεδιπλώνεται στους χώρους του MOMus. Αυτό το νήμα συνδέει τα εμβληματικά έργα της Οικοτεχνίας – από την ίδρυσή της το 1963 στη Βασιλική Πρόνοια υπό τη διεύθυνση του «πατέρα» των ταπισερί Ιωάννη Φαϊτάκι – με ορισμένα από τα υφαντά που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Χίλτον το 1965 στην έκθεση «Διακοσμητικά υφαντά τοίχου “tapisseries” σε σχέδια Ελλήνων ζωγράφων». Ένα μακροσκελές νήμα που, στην άκρη του, αποτίνει φόρο τιμής στο ζεύγος Joice και Sydney Loch, οι οποίοι, φτάνοντας από την Αυστραλία στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, αναβίωσαν την τέχνη της ύφανσης χαλιών, προσφέροντας εργασία στους Μικρασιάτες πρόσφυγες και βοηθώντας έμπρακτα στην οικονομική αναζωογόνηση της τοπικής κοινωνίας. Η έκθεση «Υφάνσεις εκ νέου» αποτελεί νέα προσέγγιση της έκθεσης με τίτλο «Υφάνσεις» που παρουσιάστηκε το 2019 στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138.” (Επιμέλεια: Αρετή Λεοπούλου, ιστορικός της τέχνης)

Καλλιτέχνες που παρουσιάζουν στο MOMus: Γιώργος Βακαλό, Σπύρος Βασιλείου, Όπυ Ζούνη, Νίκη Καναγκίνη, Μιχάλης Κατζουράκης, Βάσω Κατράκη, Κώστας Κουλεντιανός, Γιάννης Μόραλης, Άλεξ Μυλωνά, Δημήτρης Μυταράς, Νίκος Νικολάου, Σωτήρης Σόρογκας, Γιάννης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Ιωάννης Φαϊτάκις, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Υφαντουργία Loch